DE BESTE ANTI RIMPELCREME? EEN GOEDE SPF (zonbescherming)!
DE BESTE ANTI RIMPELCREME?
EEN GOEDE SPF (zonbescherming)!
Zodra de zon begint te stralen, gaan we direct in de weer met onze zonnebrandcrèmes. Maar het is óók belangrijk om je dagelijkse SPF (zonbescherming) te dragen op dagen dat de zon zich niet laat zien. Toch doen we dat lang niet altijd.
We wéten dat smeren belangrijk is, maar waarom ook alweer? Dat heeft allemaal te maken met huidbescherming. Ook in de lente (en de herfst en de winter) kan je huid schade oplopen door Uv-straling. Sterker nog, zichtbare veroudering van de huid wordt voor 80 procent veroorzaakt door die Uv-stralen. In de zomer kunnen we soms behoorlijk verbranden als de zon sterk is.
Dit komt door de zogenoemde UVB-straling. Deze UVB-straling neemt in de winter af, maar UVA, die verantwoordelijk is voor huidveroudering, blijft het hele jaar in dezelfde mate actief. Ook op de koudste winterdag kan UV veel schade aan de huid aanbrengen. Wist je dat UVA-straling in de winter en lente soms veel sterker kan zijn?

DNA-SCHADE
Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA- schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen. De huidcellen kunnen dan muteren en dat kan resulteren in huidkanker. Dus, smeren, smeren, smeren!
WAT IS SPF EIGENLIJK?
Wat is SPF eigenlijk? “SPF staat voor sun protection factor. Dit geeft aan hoeveel UV-straling de crème kan weerkaatsen”.
“Zonlicht bestaat voor 95 procent uit uv-A-straling (A wordt vaak gekoppeld aan aging) en 5 procent uit uv-B-straling (B wordt gelinkt aan burning). Uv-A dringt door tot de diepste laag van de huid en kan daardoor collageen, elastine aantasten én huidveroudering veroorzaken. Uv-B werkt op de huidlagen die we kunnen zien en zorgen daar voor schade bij verbranding. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan de veroorzaking van huidkanker. Welke factor je het best kan smeren, is onder andere afhankelijk van jouw huidtype. Hoe lichter de huid, hoe hoger de SPF moet zijn om goede bescherming te bieden.”
Er zit trouwens maar een klein verschil tussen factor 30 en 50. “Bij factor 30 hebben we het over 96% bescherming tegen uv-B-straling en bij factor 50 is dat 98%. Minimaal, dus. Honderd procent zonbescherming bestaat niet.”
TIPS
Smeer je meteen in na het reinigen van je gezicht of douchen. Door dit elke keer te doen, wordt het insmeren met SPF onderdeel van je routine.
Om je hoofdhuid te behoeden van verbranding kun je een hoed of pet dragen, dit staat ook nog leuk. Of je kunt zonnebrandcrème smeren. Het nadeel is dat je haar hier sneller vettig van wordt. Ook kun je een fysische filter, die vaak in cosmetica in poedervorm zit, gebruiken. Dit scheelt ook qua vettigheid van het haar.”
Tot slot: “Kies altijd voor een crème met minimaal factor 30. Je kan nog steeds een kleurtje krijgen, maar je bent op deze manier iets beter beschermd tegen schade. En als je al verbrand bent, gebruik dan verkoelende producten zoals een aftersun (hydromask of cleansing clay van hannah) om het huidherstel te bevorderen.”
DE HANNAH SUN PERFECTION LIJN!
Ieder product uit deze lijn heeft als basis Macadamia olie. Deze rijke voedende olie stimuleert de bruining van de huid (natuurlijke bronzer), beschermt op een natuurlijke wijze tegen UV- straling en heeft een intensief verzachtende werking op de huid. Deze producten perfectioneren het zonlicht en laten je huid daarmee profiteren van uitsluitend de goede eigenschappen van licht. Hierdoor is je huid niet alleen goed beschermd, maar kan ook optimaal van de zon genieten.
Ieder mens heeft een bepaald huidtype, variërend van een zeer lichte huid tot aan de getinte, donkere huid. Globaal genomen worden deze verschillende huidtypes, in relatie tot het effect dat UV-straling heeft op de huid, verdeeld in verschillende huidtypes. De Sun Perfection lijn maakt een onderscheid in 3 globale huidtypes.
Huidtype I-II: dit type staat voor de zeer lichte tot lichte huid
Mensen met dit huidtype worden niet of nauwelijks bruin en verbranden bovendien snel. Dit huidtype vraagt daarom om een hoge mate van zonbescherming, oftewel een SPF High, maar ook om kalmering tegen irritatie en uitdroging.
Huidtype II-III: dit type staat voor de lichte tot licht getinte huid
Mensen met dit huidtype zijn weliswaar gevoelig voor de zon, maar verbranden niet zo snel en worden relatief gemakkelijk bruin. Dit huidtype vraagt om een medium mate van zonbescherming, oftewel een SPF Medium, waarbij bescherming tegen het verlies van voedingsstoffen centraal staat.
Huidtype III-IV: dit type staat voor de getinte tot donkere huid
Iemand met dit huidtype bruint zeer snel en verbrandt vrijwel nooit, maar heeft wel veel aanleg voor de vorming van huidverkleuringen en pigmentvlekken. Dit huidtype vraagt om een relatief lage mate van zonbescherming, oftewel een SPF Low, waarbij een belangrijk ingrediënt is toegevoegd om hyperpigmentatie van dit huidtype effectief tegen te gaan.

Meer artikelen leest u in onze beautyblog


